Επικοινωνήστε για άμεσο ραντεβού
tel up
  • instagram
  • facebook
  • twitter

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus

Ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στη γυναίκα είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Έχει αποδειχθεί πριν από μερικά χρόνια ότι το πρόβλημα οφείλεται στη μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV).  Η παρουσία του ιού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εμφανιστεί η νόσος, όταν συνυπάρχουν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις.

Είναι γνωστό ότι ο ιός έχει περισσότερους από 200 τύπους. Κάποιοι από αυτούς αφορούν το αναπαραγωγικό σύστημα. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική πράξη και είναι πολύ διαδεδομένος σε όλο τον Κόσμο. Η μόλυνση γίνεται συνήθως μέσα στα 3 πρώτα χρόνια από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας του ατόμου. Υπολογίζουμε ότι η πιθανότητα μια σεξουαλικά ενεργή γυναίκα μέχρι την ηλικία των 30 ετών, να προσβληθεί από τη λοίμωξη, είναι περίπου 30%.

Φαίνεται ότι τα εμβόλια έχουν άριστη αποτελεσματικότητα και δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές παρενέργειες, από το 2002 που έχει ξεκινήσει η εφαρμογή εμβολιασμού μέχρι σήμερα.  

 

Πότε πρέπει να κάνει μια γυναίκα το εμβόλιο HPV?


Είναι γνωστό ότι για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία, η γυναίκα πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Με αυτό το σκεπτικό, τα εμβόλια αυτά συστήνεται να γίνονται στην ηλικία 12-13 ετών.

Αν έχω ξεκινήσει ήδη τη σεξουαλική μου ζωή?


Ακόμα και αν κάποια γυναίκα έχει ξεκινήσει ήδη να έχει σεξουαλικές επαφές μπορεί να ωφεληθεί από τον εμβολιασμό. Έτσι, τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και την ηλικία των 26 ετών. Για τις γυναίκες που είναι πάνω από 26 ετών, η προστασία που θα προσφέρει το εμβόλιο εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και για αυτό πρέπει να γίνεται μια λεπτομερής συζήτηση μεταξύ γυναίκας και γυναικολόγου.

Και με το εμβόλιο HPV «ξενοιάζω» από το τεστ Παπ?


Το εμβόλιο μας προστατεύει από τους 2 συχνότερους τύπους HPV που προκαλούν το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Έτσι, καθώς υπάρχει το υπόλοιπο 30% των περιπτώσεων, σε καμία περίπτωση οι γυναίκες δεν πρέπει να σταματούν να εξετάζονται προληπτικά με εξέταση κατά Παπανικολάου (test-Pap), ακόμα και μετά από εμβολιασμό. Θυμίζουμε ότι η εξέταση κατά Παπανικολάου πρέπει να ξεκινά το αργότερα μέχρι την ηλικία των 21 ετών ή μέσα στα τρία πρώτα χρόνια από τότε που ξεκινά η σεξουαλική δραστηριότητα και συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 75 ετών.


Κλείστε το ραντεβού σας

* Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά ”
 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:
Μουσών 1 - Αθήνα 11524 (κόμβος Κηφισίας και Κατεχάκη, πλησίον ΛΗΤΩ)
τηλ. : 210 - 69 19 219
email: info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ
Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων) 16674
τηλ. : 210 96 80 885

ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού) 22100
τηλ. : 2710 222225