Επικοινωνήστε για άμεσο ραντεβού
tel up
210 69 19 219 |
info@healthylady.gr
  • facebook
  • google
  • twitter

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus

κονδυλωματα χωρις σεξουαλικη επαφηΤα κονδυλώματα αποτελούν ένα από τα πλέον διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα τα τελευταία 15 χρόνια. Δημιουργούν σημαντικό προβληματισμό, καθώς είναι ανθεκτικά και εύκολα μεταδοτικό νόσημα, που αυξάνεται ραγδαία, 3 φορές συχνότερο από τον έρπη των γεννητικών οργάνων.

O HPV (ιός των κονδυλώματα ή ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή γεγονός που καθιστά το “ασφαλές σεξ” την καλύτερη άμυνα εναντίον του ιού. Δεν είναι πάντα επικίνδυνος, αλλά ορισμένα στελέχη του ευθύνονται για τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα δημοσιευμένη στην επιθεώρηση Sexual Health υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του HPV που δεν σχετίζεται με σεξουαλική επαφή. Σύμφωνα με την μελέτη που αφορούσε ανάλυση παλαιότερων 50 ερευνών παρατηρήθηκε το εξής παράδοξο : O HPV υπήρχε σε μεγάλο αριθμό γυναικών που δεν είχαν καμία σεξουαλική επαφή. Πως μεταδόθηκε τότε ο ιός στα γεννητικά όργανα;

Πολύ πιθανό θεωρείται το σενάριο να υπήρχε σεξουαλική δραστηριότητα των γυναικών αυτών χωρίς όμως κολπική διείσδυση. Η μετάδοση του HPV μπορεί να γίνει με επαφή των γεννητικών οργάνων ακόμα και χωρίς διείσδυση, με την επαφή των χεριών με τα γεννητικά όργανα καθώς και με τη χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων.

Ένα άλλο σενάριο, με μικρές πιθανότητες αλλά αρκετά ανησυχητικό, έχει σχέση με ενέργειες που δεν έχουν σχέση με το σεξ. Σύμφωνα με την μελέτη, ο HPV μπορεί να μεταδοθεί σε δημόσιους χώρους με αυξημένη επικινδυνότητα πχ γυμναστήρια, αλλά και σε χώρους όπως νοσοκομεία ή κλινικές που τυχόν δεν καλύπτουν επαρκώς τις προϋποθέσεις υγιεινής.

Βασική λοιπόν προτεραιότητα για τις γυναίκες αποτελεί η μη έκθεση σε δημόσιους χώρους όπως κολυμβητήριο, σάουνα, χώρους μασάζ, όργανα γυμναστικής κ.α. χωρίς κατάλληλη προστασία πχ. ρούχα που προφυλάσσουν σωστά την πρωκτογεννητική περιοχή, ατομική πετσέτα, ατομικό σφουγγάρι κ.α.

Φυσικά, δεν πρέπει να λησμονάται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά συγκεκριμένων στελεχών του HPV που προστατεύει από κάποιες εκδηλώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η συμβουλή του γυναικολόγου στην πρόληψη από τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV) είναι κρίσιμη και πρέπει να αποτελεί βασική προϋπόθεση κάθε γυναίκας από την εφηβική της ηλικία. 


Κλείστε το ραντεβού σας

* Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά ”
 
210 69 19 219
info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:
Μουσών 1 - Αθήνα 11524 (κόμβος Κηφισίας και Κατεχάκη, πλησίον ΛΗΤΩ)
τηλ. : 210 - 69 19 219
email: info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ
Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων) 16674
τηλ. : 210 96 80 885

ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού) 22100
τηλ. : 2710 222225