Επικοινωνήστε για άμεσο ραντεβού
tel up
210 69 19 219 |
info@healthylady.gr
  • facebook
  • google
  • twitter

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus

HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και απασχολεί συχνά τις γυναίκες, καθώς σε αυτόν οφείλονται τα κονδυλώματα αλλά και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. για το λόγο αυτό και οι γυναίκες συχνά ρωτούν να μάθουν, σχετικά με αυτόν τον ιό.

 

 

hpv κονδυλωματα γυναικας

 

 

Οι γυναίκες προσέρχονται στο ιατρείο του γυναικολόγου με απορίες σχετικά με τον ιό HPV και τα κονδυλώματα. Οι πιο συχνές απορίες που καλείται να λύσει ο γυναικολόγος είναι κάποιες από τις παρακάτω:

Ο HPV είναι μόνο ένας ιός?

Όχι, υπάρχουν παραπάνω από 200 τύποι του ιού HPV. Οι τύποι που απασχολούν τους γυναικολόγους είναι περίπου 30, οι λεγόμενοι γεννητικοί τύποι. Ανάμεσα σε αυτούς, υπάρχουν κάποιοι τύποι που ονομάζονται χαμηλού κινδύνου, όπως οι τύποι 6 και 11, οι οποίοι ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για τα οξυτενή κονδυλώματα. Κάποιοι άλλοι τύποι του ιού ονομάζονται υψηλού κινδύνου, όπως είναι κυρίως οι τύποι 16 και 18, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πως γίνεται η μετάδοση των ιών του HPV?

Κατά κύριο λόγο η μετάδοση γίνεται με σεξουαλική επαφή, κυρίως κολπική αλλά και πρωκτική. Επίσης, μπορεί να γίνει μετάδοση και με τον στοματικό έρωτα αλλά και με κοινή χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων. Στην περίπτωση των εξωτερικών κονδυλωμάτων, μπορεί να γίνει μετάδοση και όταν χρησιμοποιούνται κοινά εσώρουχα, μαγιό αλλά και πετσέτες μπάνιου κλπ.

Ο ιός φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού?

Όχι δεν φαίνεται, εκτός από την περίπτωση των οξυτενών κονδυλωμάτων. Μπορεί λοιπόν κάποιος να έχει τον ιό, δηλαδή να είναι φορέας, και να τον μεταδίδει σε ερωτικούς συντρόφους χωρίς να το γνωρίζει ούτε καν ο ίδιος, καθώς δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα του HPV.

Ποιος είναι ο κίνδυνος από τον HPV?

Ο κίνδυνος του ιού αφορά κυρίως τον τράχηλο της μήτρας. Υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, εμφανίζονται περίπου 500.000 καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο. Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις μπορούν εύκολα να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, αρκεί η διάγνωση των βλαβών από τον ιό να γίνει σε αρχικό στάδιο. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ο κίνδυνος εμφάνισης HPV για μια σεξουαλικά ενεργή γυναίκα στην αναπαραγωγική της ηλικία, είναι περίπου 80%. Πάντως η σύγχρονη γυναίκα με την σωστή και έγκυρη πληροφόρηση δεν έχει λόγο να ανησυχεί.

Πότε ο HPV γίνεται καρκίνος?

Για να υπάρξει καρκινογένεση είναι απαραίτητη η μόλυνση από HPV αλλά πρέπει παράλληλα να υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις για την εμφάνιση του. Σε γενικές γραμμές ο κίνδυνος αυξάνει όταν υπάρχει εξασθενημένος οργανισμός. Θετικό στοιχείο για τη γυναίκα είναι ότι για να δημιουργηθεί καρκίνος από τον ιό HPV χρειάζονται πολλά χρόνια, άρα υπάρχει το χρονικό περιθώριο για διάγνωση και θεραπεία του ιού, όταν είναι τυπική με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο με τεστ-Παπ.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τον εαυτό μου από τον κίνδυνο του HPV?

Σημαντική είναι η χρήση του προφυλακτικού σε κάθε επαφή και για όλη της διάρκεια της επαφής. Αν και το προφυλακτικό δεν αποκλείει τη μόλυνση από τον ιό, προστατεύει σε αρκετές περιπτώσεις από την εύκολη μετάδοση του.

Ο γυναικολόγος έχει σήμερα στη φαρέτρα του ένα σημαντικό όπλο, το Τεστ Παπ. Με την εξέταση αυτή μπορούμε να βρούμε ποιες γυναίκες έχουν ανάγκη από στενότερη παρακολούθηση και αντιμετώπιση. Τα τελευταία χρόνια μια νέα εξέταση , η τυποποίηση του DNA του ιού μάς δίνει πολύ καλά αποτελέσματα και σημαντικές πληροφορίες. Υπάρχει επίσης η σημαντική δυνατότητα της πρόληψης, με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο βοηθά στη δημιουργία αντισωμάτων κατά του ιού, θωρακίζοντας τη γυναίκα δυναμώνοντας το ανοσοποιητικό της σύστημα.

Αν εμφανιστούν κονδυλώματα πως μπορούν να θεραπευτούν?

Ενώ ο ιός HPV δεν μπορεί να θεραπευτεί, εντούτοις τα κονδυλώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορες θεραπείες. Υπάρχει η χειρουργική αφαίρεση, η κρυοπηξία, οι καυστικές αλοιφές και η καταστροφή των κονδυλωμάτων με λέιζερ που είναι η δημοφιλέστερη . Τα καλύτερα αποτελέσματα φαίνεται ότι επιτυγχάνονται σαφώς με τη χρήση laser, καθώς μπορούμε να ελέγξουμε με ακρίβεια την εφαρμογή της θεραπείας. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία τόσο πιο καλά και άμεσα θα είναι τα αποτελέσματα.

 

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Κλείστε το ραντεβού σας

* Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά ”
 
210 69 19 219
info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:
Μουσών 1 - Αθήνα 11524 (κόμβος Κηφισίας και Κατεχάκη, πλησίον ΛΗΤΩ)
τηλ. : 210 - 69 19 219
email: info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ
Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων) 16674
τηλ. : 210 96 80 885

ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού) 22100
τηλ. : 2710 222225